complementair onderzoek en behandeling bij de ziekte van Lyme

Borrelia heeft Mangaan nodig!

Borrelia heeft Mangaan nodig om actief te worden!

borrelia, mangaan,In februari 2013 kwam het artikel: “A Manganese-Rich Environment Supports Superoxide Dismutase Activity in a Lyme Disease Pathogen, Borrelia burgdorferi” naar buiten. Onderzoek toont aan dat de Borrelia Burgdorferi bacterie mangaan in plaats van ijzer nodig heeft om virulent (actief) te worden. Met virulent wordt bedoelt, de schade die de bacterie aan kan richten in de gastheer.

Het typische is dat de meeste bacterieen zoals bijvoorbeeld de E. Coli,  ijzer nodig hebben om te kunnen delen en virulent te worden. Borrelia heeft juist baadt bij een gebrek aan ijzer en een hoge mate van mangaan. Bij een laag ijzergehalte kan de borrelia bacterie de mangaan in het lichaam direct opnemen om het enzym SOD (superoxide dismutase)  uit te maken waardoor de borrelia actief kan worden.

Een Borrelia infectie zou dus in grote hoeveelheden het mangaan uit het lichaam gebruiken om zich te activeren en om zich eventueel te kunnen delen. Doordat er in onze voeding weinig mangaan zit en er weinig mangaan in het lichaam is, is dit waarschijnlijk ook de reden dat de Borrelia bacterie een delingsproces heeft van rond de 24 uur. Dit in tegenstelling tot andere bacterieen die maar 1/2 uur nodig hebben om te kunnen delen.

Daarnaast komt de borrelia bacterie vaak met andere microben. Het lichaam herkent deze microben en zal de ijzertoevoer in het lichaam stopzetten of ijzer gaan dumpen om zo het delingsproces van ander micro-organisme stop te zetten. Dit is dan een uitgelezen kans voor de Borrelia om toe te slaan omdat de verhouding ijzer-mangaan 0-1 is. Dit is wat de borrelia nodig heeft om actief te worden.

In de praktijk zijn veel mensen al drager van de borrelia bacterie. Bij een grote groep mensen die ik tegenkom worden ze niet direct ziek na een tekenbeet maar na een infectie van een griep of ander micro-organisme. Vaak knappen ze niet meer op en gaan vanaf dat punt allerlei klachten ontwikkelen.

Dr. Klinghart een zeer gerenomeerd lyme-arts heeft enige tijd geleden ontdekt dat 80% van de Lyme patienten lijdt aan HPU (Hemopyrrollactamurie). Dit zou een stofwisselingsziekte zijn waar de vitamine B6, zink en Mangaan wordt weggevangen. Normaal gesproken zou HPU een aangeboren afwijking zijn, maar de conclusie van Klinghart is dat het ook na een zware infectie kan ontstaan. Door het toedienen van hoge dosis vitamine B6, Zink en Mangaan zouden klachten kunnen verminderen.

De vraag doet reizen, moeten we lyme patienten met een HPU gaan voorzien van Mangaan? Dit kan mijninziens nogal wat gevolgen hebben. Hoge dosis B6 kan daarnaast op lange termijn neurologische klachten geven. Dit ben ik al menig keer tegen gekomen in de praktijk.

Zaak is bij Borrelia / de ziekte van Lyme om in ieder geval te kijken naar de ijzerstatus ook wel ferritine status genoemd. Indien deze teveel zakt kan dat voor een borrelia infectie ernstige gevolgen hebben.