complementair onderzoek en behandeling bij de ziekte van Lyme

Nieuwe Borrelia bacterie ontdekt.

Nieuwe Borrelia bacterie ontdekt in blacklegged tick!

In Canada is dit jaar een nieuwe Borrelia bacterie ontdekt. Deze nieuwNieuwe Borrelia bacterie gevonden in blacklegged tick gevonden Borrelia bacterie is gevonden in de westerse blacklegged tick (in het Nederlands de hertenteek), Ixodes pacificus, en de Ixodes spinipalpis. Aangezien het een nieuw ontdekt genomospecies is kan hij eenvoudig over het hoofd gezien worden bij PCR testen.

De nieuw ontdekte borrelia bacterie is genetisch gelijkend op de Borrelia americana, Borrelia andersonii, en de Borrelia burgdorferi sensu stricto die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Volgens de onderzoekers moet er bij patiënten die een klinisch beeld hebben van de ziekte van Lyme, maar waar in het bloedonderzoek niet kan worden aangetoond dat zij te maken hebben met een infectie van de Borrelia burgdorferi zeker gekeken worden naar deze nieuwe genomospecies van de Borrelia bacterie.

Dit kan een nieuwe verklaring zijn voor mensen die zeker symptomen hebben van de ziekte van Lyme maar nooit als zodanig gediagnosticeerd worden. Hierdoor blijven patiënten in onwetendheid, onbehandeld of regelmatig terugverwezen naar de GGZ met alle gevolgen van dien.

Tot op heden zijn er in Nederland weinig diagnostica bekend welke meerdere genotype Borrelia uitsluiten naast de bekende B. burgdorferie, B. afzelii en de B. garinii.
In de toekomst is de verwachting dat hier dus meerdere Borrelia species bij zullen komen zoals de B. miyamotoi en anderen.

Donkerveld microscopie is mijninziens een uitstekende methode om spirochetae soorten waar te nemen. Maar helaas zijn de genotypen niet te onderscheiden via deze eenvoudige methode. Aanvullend bloedonderzoek blijft dus altijd zinvol.

 

bron.

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27835071