Buhner protocol

Buhner protocol

Stephen Harrod Buhner

Het Buhner protocol is een samenstelling van Stephan Harrold Buhner. Buhner is een “Earth poet” en een award winnende auteur van 15 boeken over natuur, inheemse culturen, milieu en kruiden geneeskunst. Hij komt van een lange geschiedenis van natuurlijke genezers. De grootste invloed op zijn werk daarentegen is zijn overgrootvader C.G. Harrod welke enkel kruidengeneeskunde gebruikte als arts in Indiana in 1911.

In 2005, Stephen Buhner schreef het boek: ” Healing Lyme: Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and its Co-infections”. Het boek was een van de eerste boeken welke de holistische aanpak voor de behandeling van Lyme neerzette met het gebruik van kruiden. Sinds die tijd zijn er velen die het Buhner protocol gebruiken om van Lyme te genezen.

Het Buhner protocol bestaat uit 4 facetten

Het Buhner protocol bestaat uit 4 facetten welke belangrijk zijn om de ziekte effectief te begrijpen en te behandelen.
Als eerste, het organisme gebruikt specifieke meganismen, primaire ontstekingen om het collageen weefsel in het lichaam af te breken om zo voedingsstoffen te generenen zodat het kan voortbestaan. “That is what is does; that’s all it does”, zegt Buhner.

Ten tweede, waar de afbraak van weefsel plaatsvind is de plek waar de symptomen beginnen. Als dit in de gewrichten begint, artritis is het symptoom. In de meninge, neurologise Lyme presenteert zich. In de hersenen, de ziekte wordt erger, In het hart, Lyme cartitis openbaart zich.

Ten Derde, elke studie toont aan dat het functioneren van het immuun systeem en Lyme onlosmakelijk correleren. Als specifieke immuun markers hoog zijn is de ziekte mild of niet meer aanwezig. Als de markers laag zijn is het verloop van de ziekte erger. Het organisme heeft de mogelijkheid het immuunsysteem aan te tasten en te misleiden. Eenmaal in het lichaam kan het de componenten van het immuunsysteem inactief maken. Dit samen met de energie die het lichaam nodig heeft de ziekte te bestrijden maakt dat veel Lyme patiënten erg moe zijn.

Ten vierde, antibiotica zijn niet erg effectief. Studies laten zien dat ze maar in 60% van de tijd effectief zijn. Doxycycline is waarschijnlijk het beste antibiotica voor de ziekte van Lyme. Het is beter om te starten met doxycyline versus een zwakkere antibiotica zodat het organisme niet de mogelijkheid heeft te adapteren. Sommige rapporten laten zien dat doxycycline effectief is in 95% van de patienten, maar dezelfde raporten laten niet de 35% terugval zien na behandeling.

De meeste behandelingen zijn erop gericht om de Lyme bacterie uit te roeien. Buhner gelooft dat “als alle symptomen weg zijn en je energie goed is en lijf en leven goed loopt het niet uitmaakt of je de ziekte hebt of niet.” Verder zegt hij “de belangrijkste functie van een chronische ziekte is dat het het persoonlijke bewustzijn verhoogd. Mensen met een chronische ziekte kunnen niet meer leven zoals ze leven. Dat is de grootste les van chronische ziekte”.

Buhners Behandeling

Buhners behandelinventies zijn vooral gefocusd op zijn “key” facetten.

Ten eerste, stop de ontstekingen en de afbraak van het collageen weefsel.
Ten tweede, ondersteun de aanmaak en versterk het collageen in het lichaam.
Ten derde, ontwikkel een specifieke behandeling voor de unique persoon met zijn symptomen.
Ten vierde, versterk het immuun systeem.
Ten vijfde, gebruik anti spirocheet middelen om de infectie te beheersen, het gebruik van anti-spirocheet middelen wordt steeds minder naarmate de tijd verstrijkt.

Het belangrijkste kruid in het Buhner protocol is de Japanse Duizendknoop (Polygonum cuspidatum). Janpanse Duidendknoop is een invasieve plant op bijna elke plaats waar Lyme aanwezig is. Buhner merkt op dat gift die de natuur ons schenkt aan de mensen die het nodig hebben, door deze mensen juist uit hun tuin wordt verbannen. Buhner: “de natuur helpt ons altijd maar we zijn lang geleden gestopt met luisteren.”

Het tweede kruid is Cat’s Claw. Cat’s Claw is het enige kruid dat de CD57 witte bloed cellen verhoogt in aantal en is een erg goed anti-artritis kruid. Het is moeilijk voor de spirocheten om immuniteit te verwerven tegen dit soort kruiden door de complexiteit van hun chemische samenstelling.

Het derde kruid is de Eleutherococcus. Dit is een familie van de Ginseng plant. Als vermoeidheid een groot probleem is zal het protocol zonder eleutherococcus niet effectief zijn. Eleuthorococcus stimuleert het immuun systeem, verminderd vermoeidheid, verminder “brain fog” en verminderd depressie. Het is een must voor iedereen met neuro-cognitive Lyme.

Het vierde middel is Astragalus. Als een niet besmet persoon leeft in een Lyme actief gebied, dan is het aanbevolen om 1000 mg van de Astragalus per dag te nemen voor de rest van hun leven. Als ze gebeten worden is het raadzaam de dosis korte tijd te verhogen tot 3000-4000mg per dag. Astragalus verhoogt de immuun markers zodat het infectie voorkomt of het verloop van de ziekte milder maakt. Als de Th1 markers laag zijn wordt de persoon vatbaar voor infectie. Voor mensen met chronische Lyme infectie kan Astragalus een autoimmuun reactie op gang brengen en dient dan ook vermeden te worden.

Het laatse van de belangrijkste middelen is Andrographis. Andrographis is een extreem potent  middel dat de bloed hersenbarriere passeerd. Het moet minimaal 3 x per dag genomen worden aangezien het snel uit het lichaam verdwijnt. Het moduleert de autoimmuniteit, beschermt het hart en is ontstekingsremmend in het centrale zenwustelsel.

Uiteraard gebruikt Stephen in zijn Buhner protocol nog meer kruiden. In dit pdf staan tot nu toe alle middelen maar worden regelmatig aangepast aan Stephens kennis.

Herbs_used_in_treating_Lyme Stephan Buhner

bron:

//buhnerhealinglyme.com/
//www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956313/
//www.publichealthalert.org/Articles/scottforsgren/Buhner.htm