complementair onderzoek en behandeling bij de ziekte van Lyme

Nieuwe Borrelia in Nederland

Nieuwe Borrelia in Nederland

Groot in het nieuws verschijnt nu het bericht van de nieuwe Borrelia soort in Nederland. De Borrelia Miyamotoi is als species al enige tijd bekend maar in Nederland nog nooit gevonden. Volgens het RIVM reageert deze bacterie dan ook niet op de standaard testen van de Borrelia Burgdorferie waardoor hij bij neurologische klachten niet gevonden zal worden.

De ontdekking werd pas gepubliceerd in de Lancet, door de Nederlandse AMC-internist-infectioloog Joppe Hovius die op het spoor van deze bacterie kwam door een patiënt met Neurologische klachten zonder aanwijsbare infectie toch te behandelen met antibiotica welke bij Lyme gebruikt worden. Deze behandeling sloeg aan waarna het onderzoek later uitwees dat het om de Borrelia Miyamotoi ging.

Deze Borrelia soort is in Amerika al enige tijd bekend en wordt er van verdacht dat hij meningoencephalitis kan veroorzaken. Ook is hij al teruggevonden in het liquor (hersenvloeistof). Het RIVM ontkent echter dat deze bacterie de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Helaas zullen wij in de toekomst meerdere soorten Borrelia tegenkomen waarvan aanvankelijk werd gedacht dat ze of niet in Nederland voorkwamen of geen pathogeen karakter te hadden.

 

 

 

bron:

//nos.nl/artikel/540883-nieuwe-tekenbacterie-in-nederland.html

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23323900

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23057837

//www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Nieuwe_bacterie_in_teken