Acupunctuur bij Lyme

acupunctuur bij lyme

Chinese kalligrafie voor acupunctuur praktijk

Er is weinig bekend over de werking van acupunctuur bij lyme – borreliose. Acupunctuur kan een uitstekende ondersteuning zijn in het genezingsproces bij de ziekte van lyme – borreliose.

In de Chinese geneeskunde wordt de mens als geheel gezien. Zijn lichaam en geest zijn één en functioneren als één. Binnen lyme – borreliose zien we dan ook een combinatie van verschillende klachten, deze manifesteren zich vaak op zowel het lichamelijke als het  mentaal-emotioneel gebied.

Bij mensen die de ziekte van Lyme hebben wordt acupunctuur gebruikt om de uitscheidingsorganen (nieren, lever, long en darmen) zo veel mogelijk in balans te brengen waardoor hun werking geoptimaliseerd wordt en de patiënt zo snel mogelijk van zijn afvalstoffen af kan komen.

In het verloop van de behandeling is de behandeling erop gericht om orgaanfuncties en het hormoonsysteem weer op gang te helpen en de totale balans tussen lichaam en geest weer te herstellen.

 

Geschiedenis van de acupunctuur

acupunctuur bij lyme

acupunctuur pop met meridiaansysteem

Klassieke acupunctuur is een therapie die al 2500 jaar geleden beschreven is en met haar filosofische achtergrond een volledig behandelsysteem heeft neergezet voor lichaam en geest. In één van de oudste boeken van de acupunctuur worden de klachten die bij lyme aanwezig zijn al beschreven. Natuurlijk kende ze in deze tijd de borrelia nog niet, desalniettemin werden haar patronen en van de co-infecties in behandelingen uitgeschreven.

In de klassieke teksten wordt een meridiaansysteem beschreven wat anders is dan het bloedvatensysteem en het lymfesysteem. Dit meridiaansysteem is voor het blote oog niet zichtbaar maar heeft een verbinding met alle organen in het lichaam. Dit meridiaan systeem is sinds enige jaren onderzocht en er zijn vanaf de jaren 70 al redelijk wat bewijzen geleverd dat het toch om een anatomisch zichtbaar systeem gaat. Via deze link komt u in een artikel wat over het waarschijnlijk aantoonbare meridiaan systeem gaat.

Door het inbrengen van dunne steriele naaldjes in anatomisch beschreven acupunctuurpunten wordt de energiebaan ook wel meridiaan genoemd, gestimuleerd welke op haar beurt weer de bijbehorende organen stimuleert om deze zo betere te laten werken.

Acupunctuur bij Lyme is dus een uitstekende manier om direct als indirect effect uit te oefenen op organen, zenuwstelsel en hormoonstelsel welke bij de ziekte van Lyme allen ontregeld zijn. Daarnaast kan acupunctuur bij lyme ook de geestelijke balans herstellen.