complementair onderzoek en behandeling bij de ziekte van Lyme

Huiduitslag door Lyme infectie

Huiduitslag door Lyme infectie

Huiduitslag door Lyme

Erythema Migrans

In ongeveer 40 % van de Lyme-borreliose infecties zien we huiduitslag door Lyme ontstaan. De andere 60% van de mensen die geinfecteerd worden zal waarschijnlijk nooit een reactie op de huid verkrijgen en zullen klachten zich langzaam progressief gaan ontwikkelen. In minder dan 5 % van de gevallen zien we een 2e reactie plaatsvinden die als de eerste reactie is behandeld soms pas na 10 jaar te voorschijn komt. Deze wordt dan niet meer gerelateerd aan de oude infectie.

huiduitslag door lyme

Acrodermatitis Chronica Atrophicans

Binnen de gezondheidszorg is er nog steeds onwetendheid hoe een reactie eruit kan zien. Nog steeds wordt er vaak gekeken naar het zogenaamde Bulls-eye, ook wel de Erythema Migrans (EM) genoemd. De mogelijkheid dat een huidverkleuring / huiduitslag van een borrelia infectie er anders uit kan zien dan een EM wordt vaak genegeerd en afgedaan als een hystamine plek of als eczeem. Deze patienten blijven dan te lang ongediagnostiseerd. Pas als er fysieke symptomen gaan ontstaan wordt er meestal wel ingegrepen.

In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die een verkleuring / uitslag op de huid hebben gekregen na een insectenbeet, welke door de arts afgedaan wordt als eczeem of allergische reactie. Ook de late reactie op een Lyme-borreliose infectie kom ik regelmatig tegen. Deze wordt vaak zelfs door de dermatoloog afgedaan als eczeem of iets anders. Deze late reactie kom ik vaak tegen bij oudere mensen en wordt dan ook aangeduid als ACA (Acrodermatitis Chronica Atrophicans). Hierbij wordt de huid dun en paarsig.

huiduitslag door lyme

Multiple Erythema

Bij een acute infectie kunnen ook zogenaamde Multiple Erythema’s ontstaan. Dit zijn plekken rondom de infectie haard en kunnen er rood uitzien. In een later stadium kunnen deze zich ook als blauwe plekken gaan vertonen.

huiduitslag door lyme

Lymphadenosis Benigna Cutis

Een ander symptoom wat ook onder de huiduitslag valt is de zogenaamde Lymphadenosis benigna cutis. Dit is een ophoping van lymfocyten onder de huid en ziet eruit als een soort bult.  Deze uitslag komt vaak voor op of rondom het hoofd, maar op andere plaatsen kan deze ook voorkomen. De oorzaak van een Lymfoom moet altijd worden uitgezocht aangezien het een symptoom is welke ook bij andere ziekten kan voorkomen.

Tijdens een acute huidreactie zijn er in het bloed vaak te weinig antistoffen aanwezig zodat een Elisa test negatief zal zijn. Door middel van donkerveld microscopie is het mogelijk om lokaal uit de geinfecteerde plek bloed onder de microscoop te leggen. Indien het om een borrelia infectie gaat zal de bacterie in grote mate vertegenwoordigd zijn in de infectiehaard en dus makkelijk onder de microscoop traceerbaar.

 

bron:

//www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ltxt/LymphadenosisCutisBenigna read the article.htm

 //www.hindawi.com/journals/tswj/2014/414505/