complementair onderzoek en behandeling bij de ziekte van Lyme

Is Lyme overdraagbaar?

Is Lyme overdraagbaarheid van mens op mens?

De vraag: “Is Lyme overdraagbaar?” staat al tijden ter discussie. De overheid vertelt ons dat de Borrelia bacterie niet humaan overdraagbaar is en dat de Borrelia bacterie alleen wordt overgedragen via een tekenbeet. Maar is dit daadwerkelijk zo? De ervaring van patiënten, onderzoeken uit de veterinaire hoek en logisch denken doet anders vermoeden.

Het RIVM en de Amerikaanse overheden concluderen dat Lyme niet humaan overdraagbaar is. Deze conclusie trekken zij op basis van Evidence Based onderzoek. Als wij zoeken in PubMed blijkt dat er weinig tot geen onderzoek is gedaan op humane overdraagbaarheid van deze ziekte. De conclusie dat de Borrelia bacterie niet overdraagbaar is van mens op mens is dus geconcludeerd op Non-bewijs!

Er bestaan wel degelijk onderzoeken dat de Borrelia bacterie is gevonden in urine en in borstvoeding. Ook is er onderzocht dat de Borrelia bacterie congenitaal (via de placenta) kan worden overgedragen. Dit geldt dito voor de Co-infecties van de Borrelia waar wel onderzoek naar is gedaan. Ook andere parasitaire infecties te denken valt aan toxoplasma zijn congenitaal overdraagbaar.
Als wij kunnen concluderen dat de Borrelia bacterie het bloed en lymfe vocht als transport middel gebruikt om zich door het lichaam heen te verplaatsen zou de mogelijkheid zeker niet moeten worden uitgesloten dat de Borrelia ook in het semen van de man kan zitten. Er wordt vaak een vergelijk getrokken met de Treponema Pallidium (syfilis bacterie, dit is zogenaamde SOA een sexueel overdraagbare aandoening.) De Treponema Pallidium komt uit het genus  spirochetae, dit is dezelfde familie als de Borrelia bacterie. Ook vertonen zij directe gelijkenissen qua klachten en hebben in stadium 3 beide de voorkeur om het zenuwstelsel aan te tasten. Ook de Treponema gebruikt bloed en lymfe als transport middel om zo in het lichaam infecties te kunnen veroorzaken.

Ondanks dat er weinig tot geen onderzoek is gedaan naar de overdracht van mens op mens zijn er vele gerenommeerde Lyme onderzoekers die wel degelijk aannemen dat de Borrelia bacterie en zijn Co-infecties horizontaal (via seksueel contact) als verticaal (congenitaal) overdraagbaar zijn.

 

Bron:

 //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2626828/

//www.nutramedix.ec/ns/science-library/163-methods-of-lyme-disease-transmission

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.