complementair onderzoek en behandeling bij de ziekte van Lyme

Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS)

Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS)

chronisch vermoeidheid syndroomChronisch vermoeidheid syndroom CVS neemt de laatste jaren hand over hand toe. Steeds meer mensen worden arbeidsongeschikt en liggen dagen op bed. In 2006 was al 2% van de bevolking gediagnostiseerd met het chronisch vermoeidheid syndroom, dit is sindsdien alleen maar toegenomen.

De oorzaken zijn nog niet altijd duidelijk. Steeds meer verwijzingen vinden plaats naar een mogelijke Lyme / Borreliose infectie. Vaak in combinatie met een Co-infectie. Eén van deze Co-infecties waar ik het over wil hebben is het Mycoplasma.

Al in 2002 zijn er wetenschappelijke artikelen geschreven over het feit dat meer dan 50% van de CVS patiënten een of meer soorten Mycoplasma bij zich dragen. De klachten die voortkomen uit een infectie van Mycoplasma zijn 100% vermoeidheid.  Ook komen gewrichtsklachten en spierklachten voor. Er wordt bij een Mycoplasma naast CVS dan ook gelijk een verband gelegd naar Fibromyalgie.

Mycoplasma zijn tot op heden de kleinste bacteriën. Ze vallen onder het genus bacteriën welke geen celwand hebben. Dit moet niet verwardt worden met de L-vorm die de Borrelia bacterie kan aannemen. Naast vermoeidheid en spier en gewrichtsklachten worden verschillende vormen van Mycoplasma regelmatig gevonden in verschillende vormen van kanker.
Te weten: colonkanker, maagkanker, prostaatkanker, nierkanker en longkanker. In laboratoria onderzoek heeft men ook deformaties gezien van DNA aan borstweefsel cellen door een Mycoplasma.

Aangezien Mycoplasma één van de Co-infecties is van de ziekte van Lyme, zou er naast onderzoek of zij een Mycoplasma bij zich dragen ook onderzoek gedaan moeten worden of zij ook een Borrelia infectie hebben. Tot op heden ben ik in het bloed bij alle CVS patiënten die ik behandeld heb ook de Borrelia bacterie tegen gekomen.

Op dit moment wordt er als oorzaak van CVS ook gespeculeerd over het XRMV virus wat bij 67% van de CVS patiënten wordt gevonden. Waarschijnlijk zien we bij CVS patiënten net als bij Lyme patiënten vaak een combinatie van verschillende pathogenen welke het immuunsysteem ondermijnen en is één oorzaak waarschijnlijk uitgesloten.

 

bron:

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12879275

//link.springer.com/article/10.1007%2Fs100960050420

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12423773?dopt=Abstract

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12860574?dopt=Abstract

//archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=215827

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12782744

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12498618?dopt=Abstract